More

    Şekerin Sağlığımıza Zararları

    Kek, pasta, baklava gibi tatlı yiyeceklerin içinde şeker olduğunu zaten biliyoruz. Tehlikeli olan gelişme, şekerin artık yerli yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içine koyulur hale gelişi… Bebek maması, mısır gevreği, sosis, mayonez, ketçap, pizza, hamburger ekmeği, kola, hazır meyve suyu gibi gıdalar şekerle tüketici gözünde daha çekici hale getiriliyor. Doğuştan tatlıya yatkınlığı olan insanoğlu da, farkında olmadan bu çekime kapılıyor ve satışlar artıyor. Gittikçe daha fazla satın alıyor, daha çok tüketiyoruz bu gıdaları.
    Şekerle ilgili çok önemli başka bir tehlike daha var. Genetiğiyle oynanmış mısırdan “mısır şekeri” üretiliyor. “Nişasta bazlı sıvı şeker” de denilen bu “oynanmış” şeker, çikolata, gofret, gazlı içecek, baklava, mısır gevreği gibi endüstriyel gıdalarda en çok kullanılan şeker türü. Genetiğiyle oynanmış gıdalar ise, başlı başına sayfalarca yazı yazılabilecek bir konu. Doğal halinde değil, insan eliyle “oynanmış” genlere sahip yiyecekler yediğimizde, bizim vücudumuzda da genlerimizi ilgilendiren değişiklikler olabileceğinden korkuyor bilim adamları. Günümüzde yaygınlaşan besin alerjileri, kanser gibi rahatsızlıkların nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor.
    Yiyeceklerin “içindekiler” listesinde şekerin farklı isimlerle gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu isimler ne mi? Sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, früktoz, meyve şurubu, glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, melas, şeker şurubu, turbinado, amazake.
     
     
    ABD – Princeton Üniversitesi’nin yaptığı yakın tarihli araştırmada, 15’er günlük periyotlarla kokain ve de şekerli su ile beslenen deney farelerinden 15 günün sonunda, 43 tanesinden 40 tanesinin, şekerli suyu kokaine tercih ettikleri saptanmış.
    Yine TIME Dergisi’nde yayınlanan başka bir araştırmada, bu sefer Connecticut Üniversitesi’nin araştırmasında, bu sefer Oreo kurabiyelerinin, uyuşturucudan daha fazla bağımlılık yaptığı bulunmuş. Pringles cipslerinin sloganını bilirsiniz; “Once You Pop, You Can’t Stop – Bir Kere Açtınız mı, Bırakmazsınız!”…
    Gördüğünüz gibi araştırma üzerine araştırmalar gösteriyor ki, artık “şeker” bilimsel olarak bağımlılık yapıcı bir madde. Ve günümüzde endüstriyel ürünlerde kullanıldığı şekliyle, tokluk hissinizi de beyinde bloke edici şekile tasarlanmış haliyle. Bu yüzden, susuzluğunu gidermek için kana kana kola içen birinin, çok kısa bir süre sonra tekrar içesi gelir. Ya da McDonald’s menüyü mideye indiren biri, olmaması gerekirken çok geçmeden, yine “açtır”.
    Alkol kaynaklı ölümler 2,5 milyon kişi/yıl
    Sigara kaynaklı ölümler 5 milyon kişi/yıl
    Şeker kaynaklı ölümler 15 milyon kişi/yıl
    Şekerin vücudumuza verebileceği zararları:
    • Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreas aşırı insülin salgılıyor. Buna “metabolik sendrom” deniyor. İnsülin, şekeri regüle ettikten sonra fazlasını yağ olarak depoluyor. Kan şekerindeki ani düşüşse sürekli acıkma hissine ve yemeye yol açıyor.
    • Diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor.
    • Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor. Bu bölgeler de dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılıyor. İç yağlanmaya sebep oluyor. Bu organlar gittikçe yavaşlıyor ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşüyor.
    • Bağışıklık sistemi zayıflıyor. Vücut soğuk, sıcak veya mikroplara karşı koyamıyor.
    • Şeker vücudumuzun mineral dengesini bozar.
    • Çocuklarda hiperaktivite,dikkat bozukluğu,endişe ve huysuzluğa neden olur.
    • Şeker kadınlarda daha büyük risk oluşturmak üzere, kolon kanserine sebep olabilir.
    • Şeker gözlere zararlıdır.
    • Şeker alkol bağımlılığına neden olur.
    • Şeker diş çürüklerini arttırır.
    • Şeker kireçlenmeye neden olur.
    • Şeker astıma sebep olur.
    • Şeker kilo almaya ve şişmanlığa katkı sağlar.
    • Şeker ciltte kuruma ve saç beyazlamasına yol açarak yaşlanma sürecini hızlandırabilir.
    • Şeker safra taşı oluşmasına sebep olur.
    • Şeker apandiste yol açabilir.
    • Şeker damarlarda varise yol açabilir.
    • Şeker büyüme hormonunu azaltarak büyümeyi yavaşlatır.
    • Şeker gıda alerjilerine sebep olur.
    • Şeker DNA yapısını bozabilir.
    • Şeker karaciğer hücrelerinin bölünmesine sebep olabilir; bu da karaciğerin boyutlarını büyütür.
    • Şeker migren de dahil olmak üzere birçok baş ağrısına sebep olabilir.
    • Şeker beyin dalgalarını artırabilir; bu da beynin düşünme kabiliyetini zayıflatır.
    • Şeker depresyona sebep olabilir.
    • Şeker hormonal dengesizliğe sebep olabilir.
    • Şeker meme, yumurtalık, prostat ve rektum kanserine yol açabilir.
    • Şeker Hipoglisemiye sebep olabilir.
    • Şeker koroner kalp hastalığı riskini artırabilir.
    • Şeker mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir.
    • Şeker Multipl Skleroz (MS) hastalığının belirtilerini şiddetlendirebilir.
    • Şeker dolaylı olarak hemoraide yol açtığı görülmektedir.
    • Şeker osteoporoz oluşumuna katkıda bulunabilir.
    • Şeker insülin sensitivitesinde düşüşe sebep olabilir.
    • Şeker sistolik kan basıncını artırabilir.
    • Şeker hamilelikte kan zehirlenmesine yol açabilir.
    • Şeker diyabet oluşumuna katkıda bulunabilir.
    • Şeker çocuklarda egzama oluşumuna katkıda bulunmaktadır.
    • Şeker katarakta neden olmaktadır.
    • Şeker karaciğerde yağ miktarını arttırır.
    • Şeker kabızlığa sebep olabilir.
    • Şeker enzimlerin işlevselliğini düşürür.
    • Şeker Alzheimer’s hastalığı riskini artırabilir.
    • Şeker miyopluğa sebep olabilir.

     

     

    That Sugar Film 2014 ‧yapımı bir belgesel film. 1 saat 42 dakika süren bu belgeselde şeker hakkında bildiklerimizin ne kadar az olduğunun farkına varıyoruz. Filmden bir kesiti sizlerle paylaşıyorum.
    Filmde konu farklında olmadan yediğimiz gıdalarda ne kadar fazla şeker tükettiğimiz. Bu konuda biliçsizliğimizi gidermeye çalışırken karakterimiz kendisini kobay olarak kullanıyor ve günden güne kan testleri, fiziksel ölçümler ve kendi hissettiklerini anlatarak şekerin zararları üzerinde duruluyor.
    Kendinizi antrenman sonrası tatlı ile ödüllendirmeden önce artık defalarca düşüneceksiniz.
    Onur Alp
    Onur Alphttp://www.muaythai.com.tr
    Muay Thai ile ilgili Türkçe kaynak eksikliği nedeniyle ve bilgi paylaştıkça büyür, değer kazanır felsefesinden çıkarak, öğrendiğim, gördüğüm, duyduğum şeyleri sizlerle paylaşmak sadece bir kişiye bile olsa faydalı olmak için açtığım web siteme hoşgeldiniz.

    Related articles

    Araç çubuğuna atla