More

    Adımlama (Yang-Seup) ve Mesafeler

    Doğru bir duruş emeklemek ise şimdi adım atmaya başlayabiliriz. İleriye doğru yürüdüğünüzde önce ön bacağınızı hareket ettirin. Ayağınızı zemine yakın tutun. Ayaklarınızı yerden çok yukarıya kaldırmayın. Ayağınızın ön tabanı üzerinde durun.Sonra arkadaki bacağınızı ileri atın ve böylece başlangıçtaki durumunuzu bozmamış olun.

    Kafanız daima aynı yükseklikte durmalıdır. Adım atarken asla çökmeyin ya da eğilmeyin.
    Geri adım atarken, aynı şeyi tersini yapın. Başlangıçta duruşunuzu daha dengeli hale getirmek için arkadaki bacağınızı ilk önce hareket ettirin ve geriye adımlayın. Sonra ön bacağınız izlesin.
    Cepheden duruşunuza baktığınızda ayaklarınız arasındaki mesafe aynı kalmalıdır. Tek bir çizgi üzerinde yanı ayaklarınız birbirinin arkasına gelecek şekilde durmayın. Bu şekilde sağa ve sola kolaylıkla dengenizi
    kaybedebilirsiniz.
    Asla büyük adımlar atmayın. Dengenizi kolaylıkla kaybedip açık verebilirsiniz. Küçük adımlarla hareket edin. Dizlerinizi hafifçe kaldırarak ağırlık merkezinizi kaydırmadan hareket edin. Böylece hem dengenizi korur hemde gelebilecek tekmelere bacağınızla blok alabilirsiniz.
    İleri ve geri adımlamada olduğu gibi sağa ve sola adımlamadada önce ilerlemek istediğiniz taraftaki ayağınızla başlayın daha sonra diğer ayağınız onu takip etsin.

     

    Duruş ve adımlamayı defalarca ayna karşısında tekrarlamalı ve vücudunuzu bu duruma alıştırmalısınız. Bunları öğrendikten sonra geliştirmeniz gereken diğer şey ritminizdir. Omuzlarınızı, yumruklarınızı, kalçanızı ve dizlerinizi ritmik bir şekilde hareket ettirmek Muay Thai’nin bir özelliğidir.

    Dönüşler



    Savunma veya saldırıda daha uygun açıya geçebilmek için bir ayağın önü üzerinde dönerken diğer ayağın saat yönünde veya tersine kaydırılarak açımızı değiştirmemiz ile olur. Bu dönüşler sırasında duruşumuzu korumalı ve sağa sola veya öne eğilmemeliyiz.

    Genellikle sağa yada sola rakibin çevresinde dönüşlerle savunma yapılırken rakip boşa alınarak savunmasız hale getirilmiş olur. Böylece tüm saldırı tekniklerini rahatça uygulanır.

    Ayağın yerle temas etmesi gereken noktası

    Bu dönüş ve manevralar bazen iplerin kenarından kurtulmak için bazende clinch esnasında rakibi savurmak, dengesini bozup diz vuruşlarını daha sert uygulayabilmek için kullanılır. Zamanında ve dengeyi bozmadan dönüşler uzun çalışma ve tecrübe gerektirir.

    Kayma

    Kısa zamanda daha uzun mesafelerde ilerlemek, rakibe yaklaşmak yada uzaklaşmak için kullanılır. Arkadaki yada öndeki ayakla kuvvetlice kendimizi ileri yada geri iterek daha uzun mesafeleri katedebiliriz. Uzun yada orta mesafeden yakın mesafeye geçiş ve saldırı için ya da tersine bir mesafede geri kaçış için de kullanılır. Denge gerektirir. Asla zıplayarak ilerlenmemelidir. Ayaklar yerden yükselmemelidir.

    Yakın mesafeye geçişlerde savunma bırakılmadan elleri indirmeden, ön bacak ile blok alınarak yaklaşılabilir. Kayma işlemi bitip ön ayak yere konduğunda yumruk,dirsek yada diz ile tamamlandığında sert vuruşlar yapılabilir. Saldırı yerine dönüşler kullanılarak kapanan rakip savunmasız yakalanabilir. Bu tarz teknikler Muay Thai’de sürekli uygulanmaktadır. Saenchai’yi bunlara örnek verebiliriz.

    Gard Değiştirme
     
    Buna gard (guard) değiştirme ya da adım değiştirme de diyebiliriz. Örneğin Solak (soutpaw, sağ ayak önde,ters gard) duruş pozisyonundan adım ile düz garda (sol ayak önde, orthodox) geçiş yada tam tersidir. Bu adımla kısa sürede daha çok mesafe ilerlenir ve rakip gard değişikliğinden dolayı yapacağınız saldırılara hazırlıksız kalabilir. Gard değişikliğinden sonra gerideki el yada diz ve bacakla sert vuruşlar yapılabilir. Şaşırtmalarda sıklıkla kullanılır. Bu konuyu ileride çok detaylı olarak görseller ile açıklamayı düşünüyorum.

     

    Saldırıda olduğu gibi savunmada da kullanılır. Örneğin rakibiniz alçak seviye bir tekme attığında öndeki ayağınızı geri çekerek hem tekmeden kaçmış hemde mesafenizi ayarlamış olursunuz. Dengeli bir şekilde gard değiştirmişseniz geriye aldığınız bacağınızla boşa düşen rakibinize rahatlıkla karşı atak yapabilirsiniz.

    Mesafeler

    Dövüşte rakiplerin teknikleri uygulama için birbirilerine belirli mesafelerde olmaları gereklidir. Bu mesafelerin kontrolü yukarıda anlatmış olduğum adımlama vb. teknikler sayesinde yapılabilir. İyi bir dövüşçü olmak isteyen önclikle bu tekniklerde ustalaşmalıdır. Temelde 5 mesafe türü vardır. Bunlar Güvenli, uzun, orta, yakın ve sarılma mesafesidir.

    Güvenli mesafe rakibin bulunduğu noktadan size ilerlemeden size ulaşamayacağı mesafedir. Mücadele içerisinde dinlenmede bu mesafeyi korumak gerekir.

    Uzun Mesafe

    Ön tekme ve ayak üzeri tekmeler ile rakibe erişilebilecek mesafedir. Muay Thai’de tekmeler ayak üzeri ile değil kaval kemiği ile atıldığından tekme mesafesi uzun mesafeden biraz daha yakındadır. Bu yüzden kaval ile tekmelerde destek ayağı 45 dereceye ve biraz ileri adım atılarak meşur güçlü Muay Thai tekmeleri atılabilir.

    Kayarak, gard değiştirerek, adımlama ile yada şaşırtma ile orta yada yakın mesafeye geçişler yapılabilir. Görüş açısı nedeniyle bu açıda savunma kolay yapılabilir. Geriye adımla, esneyerek, tekmeleri yakalayarak ya da teep ile savunma yapılabilir.

    Buakaw
     
    Orta Mesafe
     
    Yumruk, diz ve yakın mesafe tekmelerin uygulanacağı mesafedir. Güçlü alçak tekmeler ve yumruklar için en uygun mesafedir. Çoğu Kick boks müsabakası bu mesafede geçmektedir. Daha yakına daha önce anlattığımız teknikler ile girilerek clinch, süpürme ve özellikle dirsek teknikleri uygulanabilir. Uzun mesafeye göre daha çok şekilde darbe gelebileceğinden rakibin göğüs hizasına odaklanılmalıdır. Tüm savunma teknikleri kullanılır.

     

    Yodsanklai Fairtex

    Yakın Mesafe

    Clinch (chap kho) için rakibin boynuna erişilebilen (tie-up), kroşe, aparkat ve dirsek teknikleri uygulanabilen ve diz vuruşları için  mükemmel mesafedir. Kick boks müsabakalarının orta mesafede geçtiğinden bahsetmiştik, Muay Thai ise yakın mesafede geçen bir dövüş sporudur. Özellikle Muay Khao stili dövüşen Dieselnoi, Petchboonchu gibi dövüşçüler bu mesafede rakiplerini domine ederler. Bu mesafede dövüşçüler dirsek darbesi almamak için birbirlerinin kollarını pazularından kontrol ederken diz ve yumruk savaşı verirler. Bu mesafede fırlatma ve süpürmeler sıkça uygulanır.(Bknz. Pakorn vs Petchboonchu) Genellikle kontrolü sağlayıp dirseği vuran taraf müsabakayı kazanır.
    Damien Alamos

    Sarılma Mesafesi

    Dövüşçülerin birbirlerine en yakın olduğu mesafedir. Başları birbirinin omuzlarında tutarak dirsek darbelerinden kaçarken ,kalçaları da rakibe yakın tutarak diz darbelerinden korunmaya çalışılır. Boyun güreşi mücadelesi (plum) bu mesafede olur. Fırlatmalar, süpürmeler, yandan diz vuruşları, bacaklara kısa diz vuruşları yapılır. Rakibin dengesi bozularak dönüşlerle yapılan diz vuruşlarının yanı sıra kol kontrolü ile dirsek vuruşları da yapılır.
    Somrak Khamsing

     

    Onur Alp
    Onur Alphttp://www.muaythai.com.tr
    Muay Thai ile ilgili Türkçe kaynak eksikliği nedeniyle ve bilgi paylaştıkça büyür, değer kazanır felsefesinden çıkarak, öğrendiğim, gördüğüm, duyduğum şeyleri sizlerle paylaşmak sadece bir kişiye bile olsa faydalı olmak için açtığım web siteme hoşgeldiniz.

    Related articles

    Araç çubuğuna atla