More

    Duruş Pozisyonu – (Jod Muay)

    Muay Thai’de ilk öğreneceğiniz şey duruşunuzdur. Tüm saldırı ya da savunma hareketi duruşunuzla başlar ve biter. Bu nedenlei ilk zamanlarda duruşunuzu ayna karşısında çalışmalı ve yanlışlarınızı düzeltmelisiniz. Muay Thai duruşu hakkında farklı çalıştırıcılar farklı duruşlar öğretebilmektedir. Kimisi dik duruşları kimisi daha eğik duruşları önerir, kimine göre arka ayak yere tam basmalıdır, kimilerine göre öndeki ayak tam basmalıdır. Bu işi öğrenirken öncelikle antrenörünüzün size öğrettiklerini uygulayın. Salonda uzun zamanlar geçirdikçe, sparringler yaptıkça kendinize uygun olan, daha rahat hissettiğiniz duruşu elbette bulacaksınız. Her duruşun kendine göre avantaj ve dezavantajları olacaktır. Genel olarak dengeli bir Muay Thai duruşunda dikkat edilmesi gerkenler şunlardır:

    Güçlü olan eliniz ve ayağınız kalçadan ve vücut dönüşünden yeterli güç alabilmek için geride olmalıdır.

    Gövde dik konumda olmalı, öne arkaya ya da sağa sola eğik olmamalıdır. Karın kaslarında hafif bir gerginlik olmalıdır. Bu daha güçlü bir savunma ve saldırı hareketliliği sağlayacaktır. Omurganızı optimal konumda tutarak dengenizi geliştirir. Karın kaslarının çok sıkılması öne eğilmeye yol açıp duruşu bozabilir.

    Üst vücut en fazla 25 derece yana döndürülmelidir. Asla boks duruşu gibi yan durulmamalıdır.

    Çene sanki altında bir şey tutuyormuş gibi aşağıda ve göğüse yakın tutulmalıdır. Çene her zaman korunmalıdır.

    Omuzlar yukarıda çenenizi ve boynunuzu koruyacak pozisyonda olmalıdır.

    Eller hiçbir şartta indirilmemelidir.

    Gerideki el şakak hizasında olmalıdır. Çeneyi, yüzü ve başın geri kalan kısmını korumalıdır. Aynı zamanda saldırıya geçmek için uygun pozisyonda bulunur. Düz garda sahip dövüşçülerde karaciğeri korumak önemli olduğu için kaburgalar ve karaciğere darbe gelmesi engellenmelidir.

    Pakorn

    Öndeki kolumuz savunma ve saldırıda ilk hat olduğundan vücudun önünde, dirsek vücuttan çok uzak olmayan bir pozisyonda olmalıdır. Yumruk ise burun hizasında fakat görüşü kapatmamalı ve rakibin bir darbesi sonucu kendimize çarpmamalıdır. Merkez çizgimiz dışarısında olmalıdır.

    Dirsek vücuda yakın olmalı fakat yapışık olmamalı 45 derece hafif dışa doğru durmalıdır. Gelen tekmelerde dirsekler rakibin bacağına zarar verecek ve tekmelerini zayıflatacaktır.

    Eller tercihe göre dışa dönük ya da düz olabilir. Düz duruş yumruk vuruşlarında daha avantajlıdır. Fakat Muay Thai’de savunma, clinch, tutma, çekme, dirsek vb. durumlarda ellerin dışa bakması ve yüksekte durması daha avantajlıdır.

    Orta ve uzun mesafelerde gözlerin odağı rakibin göğsü civarında olmalıdır. Rakibin saldırabileceği tüm uzuvları görülebilmelidir. Yakın mesafe ve clinchde ise rakibin başına odaklanılmalıdır gövde ve omuz hareketleri rakibin saldırısını ele verecektir bu yüzden aşağıya bakmaya gerek yoktur. Bu durumda aşağıya bakmaya çalışmak yumruk, dirsek ve diz darbeleri almanıza neden olabilir.

    Dengeli olabilmek için ayaklarınız açıklığı omuz genişliğinde olmalıdır. Daha yakın olduğunda rakibiniz sizin dengenizi kolayca bozar ve süpürebilir, omuz aralığından daha geniş olduğunda ise yeterince hızlı hareket edemezsiniz ve dengeniz sizden uzaklaştığı için süpürülmeniz kolaylaşır.

    Kalça rahattır ve öne bakar. Boks duruşlarındaki gibi yana bakmaz.

    Dizler hafifçe dışa bükük durmalıdır.

    Asla iki ayak üzerinde düz durulmamalıdır. Destek ayağın topuğu diğer ayağınkinden biraz daha yukarıda olmalı ve iki ayağında ön tabanına basılmalıdır. Böylece daha rahat hareket edilebilir. Ağırlık iki bacak arasında değiştirilmelidir.

    Gerideki ayak yaklaşık 45 derece, öndeki ayak yaklaşık direk rakibe ya da 10 derece dışa dönük durabilir.

    Müsabaka sırasında dövüşçüler için tek bir doğru pozisyon yoktur. Sporcular kendi uygulayacağı stratejiye göre duruşlarını değiştirebilirler. Örneğin vücut ağırlığının çoğu ön bacakta ise diğer ayağın topuğu daha yukarıda olur. Boks ve dairesel tekme teknikleri bu şekilde daha rahat gerçekleştirilebilir. Vücut ağırlığı arka bacakta ise öndeki ayağın topuğu daha yukarıda olmalıdır. Genellikle bu savunma durumunda olur ve ön tekme, teep teknikleri daha çabuk uygulanır.

    Standart Duruş



    Özellikle savunma açısından mükemmel bir duruştur. Ön bacağa fazla ağırlık verilmediğinden kolaylıkla blok alınabilir. Arka ayak ağırlık yükünü aldığından verimli değildir. Arka ayakla yapılacak tekniklerde ağırlık ön bacağa kaydırılmalıdır. Dar duruş nedeniyle diğer duruş türlerine göre daha hızlı blok alınabilir.

    Ön tekme için mükemmeldir.

    Saldırı kısmında zayıf bir duruştur. Ağırlığın sürekli ayakları üzerinde değişmesi gerektiğinden , önce açıyı sonra ağırlığı sonra kalçayı devreye sokmak sporcuyu yavaşlatacağından çok kullanışlı değildir. Ön ayağın dışa dönük durduğu “Açık Duruş” a göre üretilen güç daha azdır. Bu duruş yumruk tekniklerinde de sorun teşkil etmektedir.

    Hareketlilik ağırdır ve adımlar küçüktür.  Uzun adımlarda denge sağlamak ileriye hızlı adımlar atmak zor olacaktır. Geriye adım atmak öndeki ayak sayesinde daha hızlı olacaktır. Sağa ve sola hareketlerde hantal arka bacak nedeniyle zordur.

    Hareketlilik yavaş ve yanlara hareket zor olmasına rağmen tekme ve bloklar açısından istikrarlı bir duruş biçimidir. Bu duruştaki dövüşçüler geriye kolayca itilebilir.

    Açık Duruş

    Hemen hemen her açıdan iyi olan çoğu dövüşçü için başlangıç teşkil eden çok yönlü bir duruştur. Ağırlık her iki ayağa da eğiş dağıtılır. Geleneksel duruşa göre bacaklar arası uzaklık biraz daha geniştir. Topuklar havada durmalı ayaklar yere tam basmamalıdır.

    Savunma için ayaklar yere tam bassa bile yerden daha kolay kaldırılarak blok alınabilir. Ağırlığı değiştirmeden iki bacakla da kolay savunma yapılabilir.

    İlerlemek ve sağa, sola, geriye hareket etmek daha kolaydır. Kalça duruşu nedeniyle vuruşlar geleneksel duruşa göre daha güçlüdür. Denge oldukça sağlamdır. Geniş kalça ve diz duruşu savunmada daha iyi darbe emilimi sağlarken , ayakların tam basılmaması topukların havada olması boks ve ön tekmeler için daha avantajlıdır.

    Ağırlık Geride Duruş

    Bu duruş, önceki duruşa benzer. Ancak bu kez duruş daha dar ve uzun olur. Ayakların açısı önceki duruşlara göre daha dardır. Bu duruş genellikle çoğu dövüşçü tarafından müsabaka içi dinlenmede ve savunmaya geçilirken kullanılır. Dövüş duruşu bu olan dövüşçüler vardır.

    Ön ayak ile tekmeler bloklanabilir, ön tekme ile rakip durdurulabilir. İleriye uzun adımlar atılabilir.  Arka ayağın açısı ve duruşun darlığı, dövüşçünün güçlü ataklar üretmesi için ileri geri atlayabileceği anlamına gelir. Sağa dönüş zor iken sola dönüşler daha kolaydır.

    Boks teknikleri için bu duruş avantajlıdır. En büyük dezavantajı ise destek ayağına gelecek darbeler sonucu sağa ve sola kolaylıkla süpürülebilir veya dengesini kaybedebilir.

    Faydalanılan kaynaklar :

    Muay Thai Stance Analysis


    Muaythai Unleashed – Erich Krauss 2006

    Onur Alp
    Onur Alphttp://www.muaythai.com.tr
    Muay Thai ile ilgili Türkçe kaynak eksikliği nedeniyle ve bilgi paylaştıkça büyür, değer kazanır felsefesinden çıkarak, öğrendiğim, gördüğüm, duyduğum şeyleri sizlerle paylaşmak sadece bir kişiye bile olsa faydalı olmak için açtığım web siteme hoşgeldiniz.

    Related articles

    Araç çubuğuna atla