More

    Sporcu Ekipman Rehberi

    Muay Thai çalışmalarınızda kullanabileceğiniz bazı ekipmanları birlikte inceleyeceğiz. Kulüplerde sporcuların kullanmaları için standart ekipmanlar bulunsa da sağlığa uygunluk açısından en iyisi kendi ekipmanına sahip olmanızdır.

    Muay Thai Eldivenleri

    Bu eldivenler boks eldivenleri ile bazı farklılıklara sahiptir. Muay Thai eldivenleri yumruğunu sıktığınızda daha esnektir ve genellikle boks eldivenlerinden daha yumuşaktır. Bu özellikler daha iyi tutuş ve kavrama sağlar. Başparmak (bazen), eldivenleri sıktığınızda daha iyi bir “kavrama” sağlamak için biraz farklı bir konumda olabilir ve genelde eldivenin geneli ile birlikte tek parça halinde dikilir. Boks eldivenlerinde, başparmak alanı eldiven kalıbının bir parçası olmaktan ziyade ayrı olarak dikilir. Boks eldivenleri sert ve kalıp halinde durur ve eldivenin pozisyonunu değiştiremezsiniz, başparmağınızı hareket ettiremezsiniz. Bu yüzdenclinch, yakalama ve kavrama için Muay Thai’ye uygun değildir. Bilek kısmı ve üst dolgu boks eldivenlerinde daha fazladır.

    Seçeceğiniz marka sizin kişisel tercihlerinize bağlıdır. El yapımı deri bir Tayland malı Muay Thai eldiveni, el yapımı bir boks eldiveninin yaklaşık yarı fiyatındadır. Bu sizin için bir tercih sebebi olabilir. Eğer sadece hafta sonları veya fırsat buldukça çalışıyorsanız bir boks eldiveni sizin işinizi görebilir. Bunun yanında müsabık bir sporcuysanız Muay Thai eldivenlerini tercih etmeniz gerektiğini anlamışsınızdır.
    Gelelim eldivenimizin bağcıklımı yoksa cırt cırtlımı olması gerektiğine. Muhtemelen terciğiniz cırt cırtlardan yana olacaktır. Takmak ve çıkartmak daha kolaydır, eğitimlerde bunun için birine ihtiyacınız olmaz. Bilek sıkılığını kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Bir dezavantajı ise clinch yaparken cırt cırt kısmının antrenman arkadaşınızın yüzünü ve vücudunu çizebilecek olmasıdır. Bağcıklı eldivenler ise profesyonel müsabakalar için idealdir, çoğu amatör müsabakada kendi eldiveninizi kullanmanıza izin verilmeyecektir. Bağlamak için her zaman birine ihtiyacınız olacaktır. Daha kullanışlı ve rahat olsa da bu özellikleri yüzünden eğerhazırda bir cırt cırtlı eldiveniniz yoksa tercih etmemelisiniz.
    Eldivenin yapıldığı materyal ise deri ve suni deri olmak üzere ikiye ayrılır. Suni deri eldivenler deri eldivenlere oranla daha ucuzdur. Ucuz olmaları nedeniyle kullanılan suni deri eldivenler maalesef hava geçirgenliğine sahip değildir. Bu nedenle de ter ile ıslanan eldivenin kuruması imkânsızlaşır. Ancak deri eldivenler hava geçirgenliği özelliği ile  kurur ve koku oluşumunu engeller.
    Eldivenler, antrenman, sparring, torba ve clinch eldiveni olmak üzere sınıflandırılırlar. Bazıları genel kullanım bazıları özel çalışmalarda kullanım içindir.

    Antrenman Eldivenleri: Standart eldivenlerdir. Ellik, torba ve sparringde(eğer doğru boyutta ise) kullanılabilir. Bunlar “işçi” eldivenlerinizdir. Kesinlikle bulunması gereken ve eğer ilk defa bir eldiven satın alacaksanız almanız gereken eldiven türüdür çünkü her çalışmada kullanabilirsiniz. En popülerleri 12 oz’dur. Hafif siklet erkekler ve kadınlar için 10 oz’dur.

    Sparring Eldivenleri: Bu eldivenler ellerinizi ve rakiplerinizin yüzünü korumak için eklem alanı ve bilek alanı etrafında fazladan dolgu ile daha açısal bir şekle sahiptir. Sparring  eldivenlerinin uzmanlaşmış eğitim eldivenleri olduğunu düşünün. Tıpkı antrenman eldivenleri gibi normal torba ve ellik çalışması için kullanabilirsiniz. Çoğu insanın sparring eldivenleri yoktur ve yalnızca 16 oz’luk antrenman eldivenleri kullanırlar. Fakat büyük Muay Thai  markalarının çoğunda eğitim eldivenlerinin sparring sürümü vardır.
    Torba Eldivenleri: Hafif (genellikle 6 oz – 12 oz) olan özel eldivenlerdir, böylece ağır torbaya (veya pedlere) minimum ağırlıkta eldiven ile vurabilirsiniz. Modern torba eldiven tasarımları torba döverken elinizi korumak için şok emici malzeme ve dolguya sahiptir. Başparmak kısmı ise yoktur. Ek olarak tercih edebileceğiniz eldivenlerdir. 8 ila 10 oz’luk normal antrenman eldivenleri ile de aynısını yapabilirsiniz. Bütün fikir, elinizi korumaya devam ederken daha hızlı vurabilmenizdir.
     Clinch Eldivenleri: Çok hafifçe doldurulmuş eldivenlerdir. Torba eldivenlerine benzer. Rakibinizin gözünü çıkarmanızı ya da tırnağınızla zarar vermenizi engeller ve rakibinizi korurken gerçek dövüş benzetimine yardımcı olur. Bu eldivenler çoğu insan için gereksizdir. Çoğu Taylandlı asla bu eldivenleri kullanmaz.

    Muay Thai eldivenlerinizin ömrünü uzatmanın anahtarı kurumalarını sağlamaktır. Eğitimden sonra kuruyabileceği bir yere koymanız gerekir. Eldivenleri kuruttuktan sonra, eldiven içinde mantar ve bakterilerin büyümesini önlemek için Dettol veya başka bir dezenfektanı içine yayabilirsiniz. Eldivenlerin içerisine yeterli hava girmesini sağlayan bazı destek donanımlar satılmaktadır, eğer bunlara ulaşamazsanız bir küçük su şişesini altından keserek eldiveninizin  bilek kısmından içeri yerleştirdikten sonra içerisindeki hava akışını sağlayabilirsiniz.
    Eldivenlerinizi asla bandajsız kullanmamalısınız. Hem elinizin sağlığı hem de eldiveninizin içinin yıpranmaması için bu gereklidir. Boks eldivenlerinin koku veya görüntü kirlilikleri nedeniyle iç veya dış yüzeylerinin yıkanması  kesinlikle tavsiye edilmez. Bu işlem eldivenin dış yüzeyinde sertleşme ve buna bağlı yarılma ve yırtılmalara neden olabilir. Eldiveninizin ömrünün kısalmaması adına bu yollara kesinlikle başvurulmamalı ve havalandırma ve nemli bezle dış yüzeyini silmek ile yetinmelisiniz.Eldiven ağırlığı bir diğer önemli husustur. Müsabakalarda genellikle yarı orta siklet gruplarına kadarki sporcular için kullanılan eldivenler 10 ons(oz)’dur . Süper yarı- Ağır siklet grubu ve üzeri sporcular için ise kullanılan eldivenler 12 ons’dur. Çalışmalarınızda artan eldiven ağırlığı kuvvet kazanmanızı sağlar, daha hafif eldiven kullanmanız ise hızınızı arttırır. Bu ikisinin birleşimi en iyi yumruk performansını sağlayacaktır. Eldiven seçerken tercih edilecek ağırlık en fazla  +/-% 20 olmalıdır. Örneğin müsabakalarda 10 oz kullanan bir sporcu çalışmalarında 8-12 oz olmalıdır. Bunun yanı sıra çoğu salon sparring yaparken sporcuların 16 oz’dan daha küçük eldiven kullanmasına izin vermez. Daha büyük ve ağır eldiven yüzey alanı daha geniş ve dolgusu kalın olduğu için çalışma sırasında tarafların birbirine daha az zarar vermesini sağlar. Hafif sıkletler 14 ons daha ağır sıkletler ise 18 oz kullanabilirler. 20 oz ise çok sık kullanılmayan ağırlıkta bir eldivendir.
    •   8Oz = 226,8 Gram
    • 10Oz = 283,5 Gram
    • 12Oz = 340,2 Gram
    • 14Oz = 396,9 Gram
    • 16Oz = 453,6 Gram

     

    Bandaj

    Bandaj eldivenin içerisinde parmakları, elinizin eklemlerini ve bileğinizi korumak için kullanılır. Elleriniz sakatlandığında antrenmana dönmeniz aylar sürecektir bu yüzden ellerinizi nasıl düzgünce saracağınızı bilmeniz önemlidir. Standart boks tipi sarma yöntemi dışında Muay Thai’de genellikle yumruk eklemlerine ekstra bir destek için bandaj birkaç kez üst üste katlanarak bir yastık hazırlanır. Böylece yapılan çalışma sırasında ek bir koruma katmanı sağlanmış olur.
    Elinizi sardığınızda rahat hissetmelisiniz çok sıkı olmamalı ve elinizin kan dolaşımını engellememelidir. Çok gevşek sardığınızda ise çalışma esnasında çözülecek ve sizi rahatsız edecek ayrıca koruma sağlamayacaktır. Bandajınızı sararken gerektiği zamanlarda elinizi yumruk yapıp bandajın istediğiniz konuma tam oturmasını sağlamalısınız. Bileklerinize yeterli desteği sağlamazsanız ağır bir torbaya vurduğunuzda bileğinizi burkabilirsiniz.
    Çalışmalarda temiz bandaj kullanmak eldiven kokusunu ve bakterileri engelleyecektir. Bu yüzden en az iki eğer maddi durumunuz el veriyorsa dört adet bandajınız bulunmalıdır.

    Bandaj Nasıl Sarılır?

    Muay Thai temel bandaj sarılış aşamaları:
    1. Parmak eklemlerinizi koruması için bandajı birkaç kat sarın,
    2. Eklemlerinizin üzerine yerleştirin.
    3. Bandajı avuç içinden sararak elinize sabitleyin.
    4. Başparmağınızın dış altından parmak aralarınıza doğru bandajı sarın.
    5. Parmak aranızdan geçirince sabitlemek için yumruğunuzu birkaç defa sıkın
      daha sonra elinizin üzerinden doğru bir tur avuç içinizden sarın.
    6. Aynı aşamayı diğer parmak aralarınızdan geçirerek tekrarlayın.
    7. Avuç içinizi sararak sabitleyin.
    8. Bileğinizi sabitleyin.
    9. Başparmağınızı sararak sabitleyin.
     Piyasada üç tip bandaj bulunmaktadır. Elastik olan ve elastik olmayan bandajlar ve hazır bandajlar. Elastik olanlarda esnekliği sayesinde daha iyi oturacak rahat bir kullanım sunacaktır fakat zamanla esneklik kaybolacağından formunu kaybedecektir. Elastik olmayanlar bu konuda daha dayanıklıdır ve daha uzun süre kullanılabilirler. Bandajlarınızın dayanma süresi sizin ne kadar sıklıkla antrenman yaptığınıza bağlıdır. Bazı markalar hazır bandajlar üretmişlerdir. Eklem kısımlarına ekstra jel dolgu maddesi bulunan bandajlar tercih edilebilir fakat düz eldiven tarzı olan hazır bandajlar asla kullanılmamalıdır. Bu bandajlar uzun süre kullanımda formu yitirip gevşeyecek ve yeterli korumayı sağlayamayacaktır. Zamandan fayda sağlasa da geleneksel yöntem her zaman en iyisidir.

    IFMA müsabakalarında 2,5 metre uzunluğunda 5 cm kalınlığında bandaj kullanımına, WMC’de 6 metre
    uzunluğunda 5 cm genişliğinde bandaj kullanımına izin verilmektedir. Piyasada kullanabileceğiniz en iyi markalar Top King ve Fairtex bandajlarıdır.

    Muay Thai Şortları

    Şort bu sporun üniformasıdır. Nasıl karate, judo vb. diğer sporların kendi üniformaları varsa
    bir Muay Thai sporcusu da Muay Thai şortu ile antrenman yapmalıdır. Bir sporcu antrenmanlarında farklı şortlar giyiyorsa geleneksel Muay Thai hakkında yeterince ciddi olmadığını anlayabilirsiniz.

    Genellikle yüksek kaliteli satenden üretilen Muay Thai şortları diğer sporlardaki şortlara göre çok daha kısadır. Bunun nedenlerinden birisi Tayland’ın çok sıcak olmasıdır. Sıcaklık 40 derece iken kimse uzun, bacaklarına yapışan bir şort ile bu kadar terleten bir spor yapmak istemez. Bir diğer neden ise rahat tekme atabilmek ve bacak kaslarını ortaya çıkarabilmektir.
    Çoğu sporcunun, zaten kısa olan şortu daha da kıvırıp bacaklarını sergilediğini görebilirsiniz. Sporcular bazen üstten bazende şortun alt kısmından içe kıvırarak şortu dahada kısaltırlar. Bu genellikle sporcunun tekme atmayı sevdiği ve en iyi tekme attığı bacağının olduğu tarafıdır.  Şortların göbek deliği altına gelen lastik kısmında genellikle şortu üreten firmanın adı bulunur, tam orta kısmında ise Tayca Muay Thai yâ da firmanın adı yazar. Kalan kısımlar gibi bu kısımlarda sporcuların isimleri, lakapları gibi yazılar ve farklı desende kumaşlarla kişiselleştirilebilir.
    Bir şort alırken doğru beden olduğuna ve iç çamaşırınızın görünmediğine dikkat edin. Muay Thai sporcuları soğuk havalarda bile antrenmanlarında pantolon, eşofman vb. giymek yerine şortlarının altına kısa veya uzun spor taytlar giyerler.

    Kaval Koruyucular

    Eğer bir eldiven ve bandajınız varsa sıradaki sahip olmanız gereken şey bir kaval koruyucudur. Spora yeni başlamış olsanız bile sizi ve antrenman arkadaşlarınızı sakatlanmaktan koruyacak en gerekli donanımdır. Her seviyeden sporcu için önemli olsa da spora yeni başlayanlar güçlerini kontrol edemediklerinden onlar için daha önemlidir. Muay Thai kaval koruyucuları ayak korumaları ile bir bütün halindedir.
    Ekipmanı seçmek önemli bir karardır. İyi bir koruyucu için birçok farklı seçenek bulunmaktadır.
    Kayışlı Kaval Koruyucular: Merkezde ve ayak üzerinde kalın dolgu koruyucu içeren deri koruyuculardır. Kaval kemiği ve rakibin dirseğinden gelebilecek yaralanmaları önler. En çok tercih edilen ve en etkili koruma sağlayan koruyuculardır. Arkalarındaki kayış sayesinde bacağınıza çok iyi sabitlenir ve sizin bir parçanız gibi hareket eder. Eğer bir MMA çalışmasında güreş ve yer teknikleri yapmıyorsanız en iyisidir.

    Çorap Kaval Koruyucular: Bir çorap gibi giyilen korumalardır. Çok rahattır ancak çok az koruma sağlarlar. Esnek pamuk ve süngerden üretilirler. Genelde bacak çevresini daha sıkı sardığından amatör turnuvalarda kullanılırlar. Sparringlerde ve antrenmanlarda deri olan kayışlı koruyucular tercih edilir.

     

     

    Geniş ve dar koruyucular arasında tercih yapmanız gerekirse diye özelliklerini sizin için sıralayalım. Geniş olan korumalar daha fazla dolgu sayesinde daha çok koruma sağlayacaktır. Eğer bir alçak tekmeyi savunamazsanız bacağınızın yanlarını sardığından sizi daha iyi korur. Daha geniş bir yüzeyde koruma sağlayan kavallıklar daha ağır olacaktır. Tekmelerinizin yavaşlamasına ve kolay yakalanmasına sebep olabilir. Dar olan koruyucular ise daha hafiftir ve daha hızlı tekme atmanızı sağlarlar. Büyük olmadıkları için onları tutmak daha zor olacaktır. Muhtemelen dar koruyucularla çalıştığınız antrenmanlar sonunda bacağınızda daha fazla morluk göreceksiniz. Buna daha hızlı tekmeler ve daha az dar koruma alanı neden olacaktır.
    Bazı kaval koruyucular ayak bileği kısmında iyi koruma sağlamamaktadır. Satın alırken dikkat edilmesi gereken bir özelliktir. Eğer rakibinizin yanlış bir bölgesine örneğin dirseklerine vurursanız şişmiş bir ayak bileğiniz olabilir.
    Kaval korumalarının bakımı eldivenlerden daha kolaydır. Bakteri oluşumunu engellemek için dezenfektan bir spreyle iyice temizleyin ve iyice kuruttuğunuzdan emin olun.
    Verdiğiniz paranın karşılığını alabileceğiniz en kaliteli kaval koruyucu markaları Fairtex, Twins ve Top King’dir.

    Dişlik

     Eğitim ve müsabakaların önemli bir parçasıdır. Asla bana bir şey olmaz demeyin. Antrenmanlarda veya müsabakalarda dişlerini kaybeden sporcuları görseniz ve çalışmalarınızın hiçbir anında dişliğinizi ağzınızdan çıkarmazsınız. Güvenlik ve koruma dışında antrenmanlarda dişlik kullanmak ve kullanmaya alışmak gerekir. Yeni sporcularda alışana kadar mide bulantısı olabilir. İlk takıldığında rahatsızlık hissi, tükürükte artış, konuşmada bozukluk yaratabilir. Yaklaşık alışma süresi kullanıma bağlı bir haftadan birkaç ayı bulabilir.
    Muay Thai’de bir yumruk veya tekme darbesi aldığınızda çenenizden kafanızın geri kalanına bir şok dalgası gider. Alt dişlerin üst dişlere baskısı veya direk darbeler sonucu dişleriniz kırılabilir, çeneniz zarar görebilir. İyi bir dişlik darbenin dişlere baskısını azaltır, çene ve boyun eklemlerindeki yaralanmaları engeller, yumuşak doku yaralanmalarından korur.
    İki çeşit ağız koruyucusu yani dişlik bulunmaktadır. Birincisi hazır kaynatılıpısırılarak kullanılan silikon veya farklı karışımlardan hazırlanan dişliklerdir. İnsanların çoğu bu tipi tercih etmektedirler. Nedenleri ise ucuz olması, 10 dk’da hazırlanması, kolay bulunması ve doğru hazırlandığında gerçekten işe yaramasıdır. Bu dişliklerinde kaliteleri değişmektedir. Genelde sadece üst dişleri korumak üzere tasarlanmışlardır. Bu tasarımlar alt çene eklemi serbestçe hareket etmesini sağlar. Yani bir darbe vurulduğunda, kuvvetin bir kısmı çenenin reaktif hareketi ile tamponlanacak demektir. Buna karşılık, üst çene sabitlenir ve bundan dolayı oraya yöneltilen travmatik darbeler tamamen emilir. Çift damak dişlikler ise alt dişler için daha yüksek koruma sağlar. Çene eklemi için de daha fazla koruma sağlar. Bir dezavantaj olarak daha fazla rahatsızlık verebilir tek damak olanlara göre daha çok rahatsızlık verir.
    İkinci çeşit ise özel yapım dişliklerdir. En iyi korumayı bu tip dişlikler sağlayacaktır. Biraz sabrınız ve paranız varsa bunları yapan bir spor diş hekimi bulmalı ve yaptırmalısınız.  Ağzınıza tam oturacak ve dilinizle çıkaramayacaksınız parmaklarınızla çekmeniz gerekecek. Nefes almanız ve konuşmanız daha rahat olacak. İşinizi ciddiye alıyosanız, bir profesyonelseniz özel yapım dişlikler sizin için bir ihtiyaç olacaktır.
    Kullanımdan sonra kutuya kaldırılmadan mutlaka yıkanmalıdır. Sadece kutusunda saklanmalıdır. Temizlenmesi su ve sabunladır. Daha iyi bir sağlığa uygunluk için özel üretilen suda eriyen toz veya sıvı sprey dezenfektanlar kullanılabilir.

    Kasık Koruyucular

    Tayland’da hiç kimse antrenmanlarda kasık koruması kullanmaz. Bunun nedeni kısmen antrenman yapan kişilerin çok yetenekli olmaları ve tekmelerini nasıl kontrol edebileceklerini bilmeleridir. Çoğu batı spor salonunda durum böyle değildir. Yeni biriyle ikili çalışmaya geçtiğinizde kasıklarınıza tekme yeme ihtimaliniz yüksektir. Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız kasık koruyucusu sizi ciddi yaralanmalara karşı koruyabilir.

    İki tür kasık koruyucu vardır. Birincisi profesyonel boks için tasarlanan kasık bölgesi ve kalça dâhil alçak seviye yumruklar için maksimum koruma sağlayan şort üzerine de giyilen deri koruyuculardır. Boks için tasarlandığından bacaklara tekme vb. gibi teknikler için hareketlilik sağlamaz.

    İkinci tür ise şortun altına iç çamaşırı şeklinde giyilen içerisinde kasık koruyucu kap için bir bölme içeren compression şortlar ve iç çamaşırı olmadan lastik ve bantlarla giyilen koruyucu kaplardır. Şort şeklinde olanlar daha kullanışlıdır, kolayca giyip çıkarabilirsiniz, olumsuz yanı bedeninizle uyumlu olmayabileceğidir.Lastiklerle giyilen koruyucuları ise isterseniz iç çamaşırınızın üstüne veya altına giyebilirsiniz. Aralarında çok büyük fark bulunmamakla birlikte tercih tamamen sizindir. Üretici firmalar bu yüzden yeni bir üretimde iki versiyonuda yapmaktadır. Bu koruyucuları çalışmalarda sparring ve clinch sırasında kullanmalısınız.


    Başlık-Kask

    Başımız vücudumuzun en önemli kısmıdır. Eğer uzun sparringler yapıyorsak mutlaka başımıza aldığımız
    darbeleri azatmak için kask kullanmamız gerekir. Salonlarda sadece tecrübeli sporcular ya da profesyoneller için gerekli gibi görülmesi yanlış bir kanıdır. Yeni başlayan sporcularda karşılıklı çalışmalarda kask kullanmalıdır. Güçlerini ayarlayamadıkları için birbirlerine zarar verme ihtimalleri azalmış olacaktır. Kaskların sadece müsabakalar için olduğunu düşünmek ise bir diğer yanlış düşüncedir. Özellikle amatör müsabakalara katılarak kask ile dövüşecek sporcular için bu koruyucuya alışkın olmak çok önemli bir unsurdur. Kaskın bir diğer faydası sparring kalitesini arttırmasıdır. Fakat şunu unutmayın ki kask asla başınıza gelen tüm darbeyi engellemez. Başlığınıza güvenip darbe almayın. Sarsıntı yaşamak istemiyorsanız en iyi koruma gelen darbeleri engellemek veya savuşturmaktır.

     

    Diğer ekipmanlarda olduğu gibi başlıklarında farklı türleri mevcuttur. Boks için üretilenlerinde daha fazla
    dolgu koruyucu madde bulunur bu yüzden daha büyüktür. Görüş açısı Muay Thai ve MMA kasklarına göre daha dardır. Tepe kısmında koruma yoktur Muay Thai’de gelebilecek dirsek vb. darbelerden koruma sağlamaz. Bu tür başlıklar Muay Thai için uygun değildir. Sadece boks sparringleri için tercih edebilirsiniz. Muay Thai için üretilenler ise daha az koruma maddesi içerir ve daha küçüktür çünkü clinch veya sparringde sizi engellememelidir.

    Deri ve sunni deri gibi farklı maddelerden üretilebilen kaskların, standart dolgu maddeleri dışında jel dolgu ile desteklenen modelleri de vardır. Koruma bölgeleride kasklara göre farklılık göstermektedir. Çoğu model çeneyi ve elmacık kemiklerini korurken bazı tüm yüz koruma içeren modeller buruna gelecek darbeler içinde ekstra koruma içermektedir. Tüm yüzü koruyan bir kafes içeren farklı bir çeşit kask türüde bulunmaktadır.

    Bir kask satın alırken dikkat etmeniz gereken birkaç unsur var. Bunlardan birincisi görüş açısı. Çoğu nakavt, geldiğini görmediğiniz bir vuruşun etkisi sonucu olmaktadır. Görüş açınız yeterli olduğunda vuruşlardan kaçabilir veya engelleyebilirsiniz. Görüş açısı dolgu maddesi ve koruma alanından daha önemli bir unsurdur. İkinci önemli unsur rahatlıktır. Başınızda sürekli oynayan veya dönen bir kaskla antrenman yapmak istemezsiniz. Bir diğer unsur koruma alanıdır. Tüm yüzü koruyan bir kafes içeren bir kask alabilirsiniz fakat bu yüzden birinci unsurumuz olan görüş açımızı kaybedeceğimizi bilmeliyiz. Bu bizim için darbeleri engelleme veya kaçma yeteneğinden çok darbeleri kafamızla karşılama va darbeyi emme fırsatı verecektir. Bu sorunu çözmek için şeffaf kırılmaz plastikten üretilen kafeslere sahip bazı kasklar vardır fakat çok tercih edilmemektedir. Son unsurumuz ise dolgu malzemesinin kalitesidir. Darbeyi ne kadar emdiğine dikkat etmelisiniz sonuç olarak sert dolgu malzemeli bir kask darbenin tüm şiddetini iletecektir.

    Ayak Bileği Desteği

    Her çalışmanızda ve özellikle ringde kullanmanız gereken yararlı bir ekipmandır. Ayak bileğinizi sıcak tutar ve burkulmalara karşı destekler. Dengenizi korumanıza yardımcı olur, kaygan zeminlerde ayaklarınızın kaymasını önler. Darbelere karşı az da olsa koruma sağlar. Doğru beden seçimi önemlidir. Dolaşımınızı engelleyecek kadar dar olmamalıdır. Ucuzdur. Şortunuzla uyumlu Muay Thai çorapları görselliğe önem veriyorsanız tam size göre…

    Dirsek Koruyucular

    Tecrübeli sporcular tarafından kullanılmalıdır. Yeni başlayan sporcular koruyucu da kullansalar dirsek vuruşları ile birbirlerine zarar vereceklerdir. Sporcular eğer sparringde dirsek teknikleri kullanacaksa mutlaka kask kullanılmalıdır. Koruyucuda kullansanız bir dirsek vuruşu burnunuzun kırılmasına veya yere serilmenize sebep olabilir. Bu yüzden birçok salon sparringde dirsek vuruşlarına izin vermez. Eğer dirsek tekniği çalışılacaksa eşler kullanacağı teknikleri bilerek çalışmalıdır. Habersiz bir darbe büyük hasar verebilir.

    Birçok kişinin dirsek koruyucu sevmeme nedeni dirsekten kayması ve sürekli rahatsız etmesidir. Büyük  kollara sahip biriyseniz uygun dirseklik bulmanız biraz zor olacaktır. Eğer kollarınız inceyse koruyucunun dirsekten kayması sorununu daha sık yaşarsınız. Taylandlı sporcular çocukluklarından itibaren 3-4 haftada bir ringe çıktıklarından bolca dirsek tecrübesi elde etmiş olurlar. Antrenmanda ekstra zaman ayırmazlar. Bu yüzden daha önce dirsek tecrübesi olmayan bir yabancı sporcu ile karşılaşmalarında yabancı sporcuların nasıl sudan çıkmış balığa döndüğünü hepimiz izlemişizdir.

    Vücut Koruyucular

    Amatör müsabakalarda ya da sparring çalışmalarında gövdeyi korumak için kullanılır. Köpük dolgu ve deri veya suni deri malzemelerinden farklı bedenlerde üretilir. Asla tam koruma sağlamaz. Antrenmanlarda hareketi belirli bir ölçüde kısıtlaması nedeniyle tercih edilmez. Sporcu korumaya güvenerek dövüşmeye alışmamalıdır. Daha önce kasklarda belirttiğimiz gibi bir vuruştan etkilenmemek için en iyi yol onu engellemek ya da savuşturmaktır.
    Onur Alp
    Onur Alphttp://www.muaythai.com.tr
    Muay Thai ile ilgili Türkçe kaynak eksikliği nedeniyle ve bilgi paylaştıkça büyür, değer kazanır felsefesinden çıkarak, öğrendiğim, gördüğüm, duyduğum şeyleri sizlerle paylaşmak sadece bir kişiye bile olsa faydalı olmak için açtığım web siteme hoşgeldiniz.

    Related articles

    Araç çubuğuna atla