More

    Samart Payakaroon kimdir ?

    Samart Payakaroon gerçek adı Samart Tiptarmai, namı değer “Muaythai’nin Muhammed Ali’si”, bu lakap bile onun ne kadar yetenekli ve başarılı olduğunu göstermektedir. Muaythai’nin altın çağı (1970-1980) denilen zamanları geride kalsada hala “Bebek Yüzlü Kaplan” tüm otoriteler tarafından gelmiş geçmiş en iyi  muaythai dövüşçüsü olarak gösteriliyor.

    Samart abisi Kongtoranee Payakaroon sayesinde 7 yaşında muaythai antrenmanlarına başladı. İlk antrenörleri efsane Yodthong Senanan (Kru Tui) idi. Çevik, yetenekli, doğa üstü refleksleri ve el göz koordinasyonu onu muay femur dövüşçüsü olarak başarıya ulaştırdı. Kısa sürede ismini duyurdu. İlk Lumpinee kemerini kazandığında 17 yaşındaydı. Durdurulamayan genç şampiyon 1980-1981 yıllarında 2 yılda toplam 4 farklı siklette Lumpinee şampiyonluğu kazandı.

    Hız, teknik, güç, refleks, zamanlama, yetenek … İyi bir dövüşçü olmak için gereken herşeye sahipti. En ünlü tekniği yan tekme (thai side kick- side teep) ile rakiplerine ringi dar etti. 8 uzuvun tamamını etkileyici şekilde sergiledi.

    Samart’ın rakiplerinin hepsi birer titan gibiydi. Yaptığı 150 müsabakanın 129’unu kazandı 19’unu kaybetti, 2 kez berabere kaldı. Tayland dışında Japonya, Almanya, Avusturya ve Fransa’da dövüştü.

    1981-1983-1988 yıllarında  Tayland Spor Yazarları Yılın Dövüşçüsü ödülünü kazandı.

    1982 yılında batı boksuna yöneldi. Muaythai’den boksa geçiş zordu, içgüdüsel olarak dirsek, diz, tekme atmak istiyordu. 1986’da WBC ünvanını kazanacak kadar başarılıydı. 23 dövüşün 21 ‘ini kazanmayı başarmıştı.

    1986 yılında The Ring tarafından yılın dövüşçüsü seçildi.

    Bu kadar başarılı iki dövüş kariyeri dışında tam 3 adet müzik albümü çıkardı.(1989-1990-1992). Daha sonra dövüş hayatına geri döndü.

    2000’de Samart, “A Fighter’s Blues” adlı filmde Chartchai Payakaroon ismiyle küçük bir rol aldı. 2001’de Tay filmi “The Legend of Suriyothai”‘de rol aldı. Fransız drama filmi Fureur’da daha büyük bir rolü vardı ve 2004’te The Bodyguard adlı filmde yer aldı. 2006 yılında Dynamite Warrior’da, 2007’de Muay Thai Chaiya ve Boxer adlı filmlerde rol aldı. 2015’te Mard Payak (มา ดพพััฆฆ; “Tiger Style”) adı altında biyografisi belgesel olarak yayınlandı.

    Antrenör ve efsanevi dövüşçü Kru Sidyodtong, Samart’ın şimdiye kadar gördüğü en yetenekli dövüşçü olduğunu her fırsatta söylüyordu. Sidyodtong, Tayland’da hala Samart’ın eline su dökebilecek bir dövüşçü olmadığna inanıyordu ve bunu Saenchai’nin ringde parladığı bir dönemde söylemişti.

    K-1 şampiyonu ve günümüzün muaythai ikonu Buakaw Banchamek, Samart’ın hiç kuşkusuz en büyük Muay Thai dövüşçüsü olduğunu belirtmişti.

    Samart, kendi kampı Samart Gym Samui’de eğitmen olarak muaythai sporuna katkılarını sürdürüyor.

     

     

    Onur Alp
    Onur Alphttp://www.muaythai.com.tr
    Muay Thai ile ilgili Türkçe kaynak eksikliği nedeniyle ve bilgi paylaştıkça büyür, değer kazanır felsefesinden çıkarak, öğrendiğim, gördüğüm, duyduğum şeyleri sizlerle paylaşmak sadece bir kişiye bile olsa faydalı olmak için açtığım web siteme hoşgeldiniz.

    Related articles

    Araç çubuğuna atla