Dövüş sanatları antrenmanlarında sert sparringin yeri, son dönemlerde hafif sparringin artan popülaritesiyle birlikte giderek daha fazla tartışılmaktadır.
Boks ve MMA dünyasında birçok dövüşçünün müsabaka hazırlıkları aşamasında sparring yapmadıklarını duymaya başladık. Sporcular sert sparring antrenmanlarının zararlarını görmeye başladılar ve alternatifler aramaya başladılar. Düşünsenize her antrenmanda size maddi bir kazancı olmadığı halde yumruk veya tekmeler alıyorsunuz, sakatlanıyorsunuz yada kesikler alıyorsunuz, belkide kariyerinizin sona erme riski ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bunu bir adım ileriye taşıyıp dayanıklık kazanacaklarını yada yumruktan korkmadıklarını göstermek için kafalarına yumruk defalarca yumruk attıran arkadaşlar var birde yumruk atan antrenörleri! onlar başka bir günün konusu olsun.
Özellikler çocuklarda beyin gelişiminin tamamlanmamış olması, boyun kaslarının zayıf olması başta olmak üzere daha bir çok sebep nedeniyle tam temastan kaçınmaları sağlanmalı ve antrenörler tarafından esktra çabayla korunmaları gerekir.
Savaş yada Kaç Tepkisi
Sert mücadeleler sırasında vücut stres altına girer ve savaş yada kaç olarak bilinen bir durum yaşanır. Savaş ya da kaç tepkisi, insanların karşılaştıkları tehlike durumunda otomatik olarak ortaya çıkan bir hayatta kalma tepkisidir. Bu tepki, vücudun hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlayarak tehlikeden kaçınma veya onunla başa çıkma amacı taşır. Savaş ya da kaç tepkisi, esas olarak insan vücudunda bulunan sempatik sinir sistemi tarafından yönetilir ve kalp atışlarının artması, solunum hızının artması, kasların gerginleşmesi gibi fizyolojik değişikliklerle kendini gösterir. Daha fazla bilgi için aşağıya bir video bırakıyorum.