Kendinizden uzun boylu rakiplerle dövüşmek can sıkıcı bir durum olabilir. Değiştiremeyeceğiniz bir dezavantajla karşılaşmaya başlarsınız. Hız, teknik, güç vb. diğer değişkenlerin eşit ya da yakın olduğunu düşünürsek kısa olan uzunu nasıl yener ? Uzun boylu dövüşçünün kısa boylu dövüşçüye karşı avantajları ve yapması gerekenler nelerdir ? Bunları düşünmeden öncelikle rakibinizin dövüş tarzının ne olduğunu anlamanız gerekir ? Rakibiniz sadece uzaktan mı dövüşüyor, sadece yumruk ya da tekme ile mi saldırıyor ? Agresif mi yoksa kontra mı dövüşüyor ? Daha sonra kendi stilinizi bilmeli neler yapmanız gerektiğine karar vermelisiniz.
Uzun Boylu Dövüşçüler için
Uzun boylu dövüşçüler kazanmak için bu avantajı düzgün kullanmaya çalışacaklardır. Daha kısa olan rakipler ise rakiplerinin avantajlarını kullanmasını engelleyerek kendi stillerini kabul ettirmek için çalışacaklardır. Öncelikle uzun boylu dövüşçülerin avantajlarını ve yapmaları gerekenleri daha sonra kısa boylu dövüşçülerin yapmaları gerekenleri sizlere bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım.
Dövüş Mesafesinde
Boks müsabakalarında uzun boylu ve uzanma avantajına sahip boksörün sadece direk yumrukla rakibi kendisinden uzakta tutarak sıkıcı ve uzun süren bir müsabaka sonucunda maçı kazanışını izlemişizdir. Muay Thai yani 8 uzuv sanatı elbette bundan daha fazlasıdır. Rakibinizi sadece direk vuruşlarla kolaylıkla durduramazsınız. Bu genellikle deneyimsiz dövüşçülere karşı etkili olabilecek bir yöntemdir. Ön tekme ve düz diz vuruşlarıda rakibi uzak mesafede tutmak için gerekecek vuruşlardır. Rakibi bu mesafede tutmak büyük ölçüde kısa boylu rakibin becerisine bağlıdır. Yazımın başında hız, teknik, güç vb. faktörleri eşit varsaymıştık, hızlı ve çevik bir dövüşçüyü ya da güçlü yumruklar atan güçlü bir dövüşçüyü bu mesafede tutmak zorlaşacaktır.
Yakın mesafede bacak uzunluğu sayesinde kolaylıkla rakibe yüksek tekmeler atabilirsiniz. Bunlar rakip açısından savunması zor ve yorucu saldırılar olacaktır.
Bu mesafede rakiplerinizin sizin bu avantajınızı yenebilmek için neler yapmaya çalışacağını bilmeli ve dövüş tarzınızı ve becerilerinizi sürekli güncellemeli ve geliştirmelisiniz.
Clinchde
Uzun dövüşçülerin tam anlamıyla üstün oldukları nokta clinchdir. Zorlanmadan rakibe diz ve dirsek vuruşları yapabilirler. Doğal kaldıraç etkisi sayesinde kolaylıkla rakibin başını ve boynunu kontrol edebilirler. Yukarıdan tehlikeli dirsek vuruşları yapabilirler. Yeterince uzunsanız rakibin hız, teknik, tecrübe üstünlüğünü bu noktada azaltabilirsiniz ya da yok edebilirsiniz. Gelmiş geçmiş en iyi dövüşçülerden olan Dieselnoi Chor Thanasukarn clinch üstünlüğü ve diz vuruşları ile uzun yıllar rakiplerine büyük acılar çektirmiştir.
Uzun boy savunmada da saldırıda da büyük avantaj demektir. Savunmadaki avantajları rakibinden kaynaklanır. Kısa boylu dövüşçü yeterince uzun değilse zıplamadığı sürece rakibin gövdesine ve başına diz vuruşu yapamaz. Dirsek vurabilmek için de aynı şekilde zıplayarak zor teknikler uygulaması gerekecektir. Diz ve dirsek gibi Muay Thai’nin cephaneliğindeki en tehlikeli silahların menzilinden çıktıktan sonra bunların avantajını kullanabilirsiniz. Rakibin size yapamadıklarını siz boy avantajı sayesinde ona kolaylıkla yapabilirsiniz. Tüm dirsek ve diz vuruşlarında rakibin hayati noktalarına o size ulaşamadan önce ulaşabilir ve vuruş gerçekleştirebilirsiniz.
Kısaca müsabakanın kontrolünü elde tutmak, savunma ve saldırı avantajı yanı sıra rakibin yeteneklerini sergilemesini engellemek açısından en avantajlı mesafe clinchdir.
Uzun olmanın size avantaj sağlayacağını ama rakibinize üstün olduğunuz anlamına gelmediğini de bilmeli ve farklı rakiplerle yüzlerce binlerce saat pratik yapmanız ve tecrübe kazanmanız gerektiğini unutmayın. Eğer sikletinize göre uzun boy avantajına sahipseniz mutlaka clinch tekniklerinizi geliştirin ve diz vuruşlarında uzmanlaşın.
Uzun Boyun Avantajları
➡ Clinch,
➡ Diz vuruşları,
➡ Dirsek vuruşları,
➡ Ön tekme ve direk yumruklar ile mesafe kontrolü,
➡ Yakın mesafede yüksek tekmeler.
Kısa Boylu Dövüşçüler için
Eğer uzun boylu dövüşçülerin kısalara karşı uygulacağı teknikleri okuduysanız şimdi bu tekniklere nasıl karşılık verebileceğimize gelebiliriz.
İlk dikkat etmeniz gereken konu mesafedir. Rakibinizin uzanma mesafesini tanımalı ve saldırı ve savunma yapacağınızda bu mesafe içerisine girip çıkmalısınız. Bunun için aldatıcı teknikleri kullanmalısınız. Fake, faint teknikler ile rakibin savunmasını geçip etkili vuruşlar yapabilirsiniz. Youtube’da bu konuda arama yaptığınızda karşınıza muay thai fanları tarafından çekilen yüzlerce video çıkacaktır. Bunları izleyin ve antrenmanlarınızda tekrar tekrar çalışın.
Mesafeyi doğru kullandıktan sonra ikinci konumuz rakibin uzanma mesafesi içerisine girdiğimizde neler yapmamız gerektiği. Sizden daha büyük adımlara sahip bir rakiple yakın mesafedesiniz ve onun clinch üstünlüğü olduğunu bildiğiniz için üzerine gidemezsiniz. Fakat geri adım attığınızda ya da sıçradığınızda kaçamazsanız tekme, diz, direk yumruk vb. tekniklerle rakip sizi avlayabilir. Eğer tecrübeli bir dövüşçüyseniz bu mesafenin içerisinde kalırken rakibinizin vuruşlarından 45°’ye yani çaprazlarına kaçarak etkili saldırılar yapabilirsiniz. Rakip kendini savunmaya çalışırken bundan faydalanarak mesafe dışına çıkabilirsiniz. Bu açılı dönüşler sayesinde rakibin direk, düz vuruşlarını savuşturabilirsiniz.
Üçüncü konu kontra ataklar. Rakibinizin size karşı kullanacağı tekniklere uygulayacağınız karşı ataklar üzerinde çalışın ve bunları çeşitlendirin. Bunların refleksiniz haline gelmesi için saatlerce günlerce çalışmalısınız.
Dördüncü olarak kendinizi savunmak için geriye eğilme ve teep yani ön tekmeyi etkili olarak kullanmalısınız. Rakibinizin boyu ne kadar uzun olursa olsun, ne kadar ağır olursa olsun teep rakibin saldırısını bozmak için en etkili savunma yöntemidir. Geriye eğilme ise biraz daha tecrübe kazandığınızda kullanmanız gereken tehlikeli ama size uzun rakiplerinize karşı hızlı kontra atak yapma şansı veren bir tekniktir.
Beşinci ipucu olarak kısa boylu dövüşçülerin kullanması gereken silahlardan biri tekmeleri yakalamaktır. Sizden uzun boylu rakibinizin dengesi ve kontrolü sizin elinize geçtiğinde , onu karşı ataklarla kolaylıkla yere serebilirsiniz. Önemli olan darbeyi almadan tekmeyi yakalamak daha sonra gerisi sizin tercihinize kalacaktır. İsterseniz süpürüp yere düşürün isterseniz yumruk veya tekme ile karşılık verin.
Son olarak clinchden uzak durun. Rakibinizin beline sarılıp ellerinizi kenetleyin. Başınızı rakibin omzuna yaslayın, kalçanızıda rakipten ayırmayın. Daha sonra isterseniz hakemin ayırmasını bekleyin, isterseniz aşağıdaki teknikleri öğrenerek rakibinizi yere indirin.
Uzun boylu rakiplere karşı yapılması gerekenler,
➡ Mesafeyi korumak, fake, fain teknikleri kullanarak saldırı yapmak.
➡ Savunma için çaprazlara dairesel hareketleri kullanmak,
➡ Kontra atakları kullanmak,
➡ Ön tekme(teep) ve geriye eğilme ile savunma,
➡ Tekmeleri yakalama ve kontra atak yapma,
➡ Clinchde bele kilitlenme ve süpürme teknikleri.
Tüm bunları uygulayabilmek için yapılacak tek şey ise herşeyde gerektiği gibi çok çalışmak ve tekrar yapmak. Hafif sparringlerde kendinizi denemektir. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Chok Dee!