Muay Thai dövüşçüsünün cephaneliğindeki en ölümcül silahlar şüphesizki dirseklerdir. Doğru kullanıldığında rakibi ciddi derecede yaralayabilir ya da nakavt edebilir. Dirseğin ne kadar tehlikeli olduğunu anlamak için dirseğinizin ucuna dokunun.
Birçok dövüş dirsek vuruşları sonucu bitmektedir. Alında, kaşta, elmacık kemiklerinde oluşan kesiklerden akan kanlar sporcunun moralini ciddi derecede etkiler. Kesikten kaynaklanan kanama görüşü bozar ve performasını düşürür.
Diğer tekniklerin aksine dirsek vuruşları sadece yakın mesafeden yapılabilir. Ard arda vuruşlar yapılabilir. Yakın mesafeden dolayı rakibin savunma ve kontra için yumruk, tekme, diz gibi vuruşlar kullanma şansı yoktur.
Güçlü bir dirsek vuruşu hız, zamanlama ve adımlama ile gerçekleştirilir. Tıpkı tüm diğer tekniklerde olduğu gibi ayaktan başlayıp zeminden alınan kuvvet kalça ve omuz ile hedefe aktarılır. Adımlama ile oluşan ileri ya da yukarı momentum gücü arttırır. Omuzların dönüşü ile hızlı vuruşlar yapılacağı gibi kalça dönüşü de eklenerek daha güçlü vuruşlar yapılabilir. Vuruşlarda dönüş merkezimiz omurgamız değil vuruş yapmadığımız taraftaki omzumuzdur.
Kollarda gereksiz gerginlik olmamalıdır. Teknik uygulanırken rahat olunmalı, dirsek ve kol özgürce salınmalı ve böylece gücün üretilmesine izin verilmelidir. Sadece kol rahat olduğunda dirsek tam uzaklığa özgürce salınabilir. Elin avuç içi değil dış yüzü göğüse gelecek şekilde çevrilmelidir. İşaret parmağı ile baş parmağı arasındaki kısım vücuda temas ettiğinde rahat bir dönüş elde edilebilir. Vuruş sırasında diğer el yüzü ve çeneyi korumalıdır.
Birçok farklı dirsek vuruş şekli bulunuyor şimdi bunları inceleyelim.
Kesen Dirsek Vuruşu (Sok Ti/ศอกตี (ศอกสับ) )
En çok kullanılan dirsek vuruşudur. Dirsek yukarıdan aşağıya doğru çapraz bir şekilde rakibin yüzüne vurulur. Hedef rakibin burun kemiği, alnı, şakaklar, elmacık kemikleri olabilir. Yakın mesafede el yukarı kaldırılarak gardı geçebilir ve rakibe ulaşabilir. İleriye adım atmak, üst vücut ve kalçanın vuruşa eşlik etmesi vuruş gücü açısından önemlidir. Vuruş sırasında diğer el yüzü ve çeneyi korumalıdır. Vuruş sonrası dövüş duruşuna hemen geri dönülmelidir.
Yatay Dirsek Vuruşu ( Sok Tad/ศอกตัด )
Dirsek vuruşu yere paralel olarak yapılır. Kroşe vuruşu ile benzerdir. Kalça ve omzun aynı anda dönüşü ile vuruş gerçekleştirilir. Genellikle clinchde rakip gardını düşürdüğünde yapılan bir vuruştur. Hedef çene, şakaklar ve burun kemiğidir. Çapraz vuruşa göre uygulanması daha zor bir vuruştur savunulması daha kolaydır fakat çeneye vurulması halinde nakavt oranı daha yüksektir.
Aparkat Dirsek Vuruşu (Sok Ngad/ศอกงัด)
Aparkat yumruk gibidir. Vuruş Aşağıdan yukarıya dik şekilde çeneye yapılır. Hedef çene olduğunda ileriye adım atılması gerekir. Çene ıskalanırsa yüzede vuruş yapılabilir. Ön yada arkadaki elle yapılan vuruşlarda kalça çevirilmeli ve ayak vuruş yönüne çevrilmelidir. Vuruş yapılan el başın yanından kafanın arkasına doğru serbestçe salınmalıdır. Tıpkı elinizle saçınızı geriye doğru tarıyormuş gibi düşünebilirsiniz. Tekniğin hızı çok önemlidir bu da büyük oranda ileriye adım atılırken ve dirsek yukarıya itilirken üretilen güçten bu momentumdan gelir.
Teknik kapanan rakibin eldivenleri arasında bir açık görürseniz yada rakip size doğru gelirken kontra olarak kullanılabilir. Teknik sıklıkla sağ yada sol gardda öndeki elle yapılır faka buna karşın gerideki elle daha güçlü vuruşlar da yapılabilir . Gerideki el mesafe olarak daha yakın olunduğunda örneğin clinchde kullanılabilir.
Mızrak Dirsek Vuruşu ( Sok Pung/ ศอกพุ่ง)
Bu teknikte dirsek mızrak gibi keskin, hızlı ve amansızca rakibe saplanır. Ülkemizde pek çalışılmayan bir tekniktir. Rakibinizin kafasına bir mızrak sapladığınızda muhtemelen o dövüş bitecektir. Kafanın ve yüzün tamamı hedeftir.
Güç üretilmesi gerek bir vuruş olduğundan ters gardlar sol, düz gardlar sağ el ile bu vuruşu yaparlar. Öndeki dirsekle yapılacak vuruşlar yeterince güçlü olmayacaktır. Dirsek düz bir hizada rakibin yüzüne doğru itildiğinden rakip için beklenmedik bir tekniktir.
Sağ elinizi başınızın üzerine kaldırın, dirseğinizi rakibe doğru çevirin, sol ayağınızla ileriye bir adım atarken kendinizi sağ ayağınızla ileriye doğru itin. Ters gard için tersini yapın.
Ters Dirsek Vuruşu (Sok Kratong)
Aşağıdan yukarıya doğru genellikle öndeki dirsek ile yapılan bir tekniktir. El göğüs seviyesine aşağıya indirilir ve vücut yan çevirilir, arka ayakla ağırlık öne verilirken dirsek açısı bozulmadan el aşağıya bakacak şekilde rakibe vurulur. Nadir kullanılan verakibin beklemeyeceği bir tekniktir. Direk yumruk bekleyen bir rakibe şaşırtarak etkili bir dirsek vuruşu yapılabilir. Hedef çene , yüz veya gövde olabilir.
Gerideki elle vuruş yapmak için gard değiştirmek gerekeceğinden zaman gereklidir. Vuruşun şekli itibariyle gard değiştirdiğinizde yine öndeki elle vuruş yapmış olacaksınız. Bu vuruşun bir diğer türü ise dönerek yapılmasıdır. (Sok Kratong Klap) Düz gard bir dövüşçü sol ayağını çapraza basıp rakibe sırtını dönerken diğer yani sağ dirseği ile yüzünü rakibe sırtı dönük durumdayken aşağıdan yukarı etkili bir vuruş yapabilir. Kalça 180 derece dönerken sol ayakla vücut rakibe doğru itilerek güç sağlanır ve mesafe ayarlanır. Beklenmeyen ve etkili bir tekniktir. Seyrine doyum olmaz.
Ters Yatay Dirsek Vuruşu (Sok Wiang Klap/ ศอกเหวี่ยงกลับ)
Nadir olarak kullanılan bir dirsek vuruşudur. Yatay dirsek vuruşu ıskalamışsa ya da rakip bir direk yumruktan kaçmışsa uygulanabilecek bir vuruştur.
Dönerek Dirsek Vuruşu (Sok Klap/ศอกกลับ)
Kalabalığı coşturan, ödülü arttıran, etkili ve tehlikeli bir tekniktir. Sivri ve sert dirseğin vuruş gücü dönüşün momentumuyla dahada artar ve rakibe iner. Bu yüzden hızlı gerçekleştirilmesi gereken bir tekniktir. Rakip köşeye yada iplere sıkıştığında, sahte saldırılardan sonra ya da kombinasyonun son tekniği olarak kullanılabilen bir vuruş tekniğidir. Zaten güçlü ve savunulması zor olduğundan isabet oranıda arttırılmış olur. Zamanlama ve mesafe kontrolü çok önemlidir. Vuruşlar genellikle arkadaki kolun dirseği ile yapılır.
İki farklı dönerek vuruş vardır. Kimi çalıştırıcılar aynı teknik olduğunu kimileride farklı teknikler olduğunu söylemektedir. Bu konuyu fazla karıştırmadan teknikleri anlatalım.
İlki yatay dönerek dirsek vuruşu( sok klap lang)dur. Rakip clinch mesafesinden uzaktayken kullanılan bir tekniktir. Düz gard için sol ayağınızı rakibin sol ayağının dışına atın, 180 derece kalçanızı döndürün. Üst vücut tamamen rakibe doğru dönmeli ve dirsek yatay şekilde vurulmalıdır.
İkinci teknik eğik dönerek dirsek vuruşu (sok klap nar)dur. Yakın mesafede örneğin clinch mesafesinde kullanılır. Yatay vuruştan farkı yakın mesafede daha az hatta yarım dönüşle, vücut eğilerek yapılır. Dirsek başın üzerinden doğru vurulur. Daha hızlı bir tekniktir. Unutmayın gelişmiş teknikler tecrübe, mükemmel zamanlama ve yetenek gerektirir.
Çapraz Aşağıya Dirsek Vuruşu (Sok Sab)
Aşağıdan yukarı yapılan (Çapraz) bir dirsek vuruşu ıskaladığında ikinci vuruş olarak yapılan vuruş tekniğidir. Çapraz aşağı yada dik aşağı yönde yapılır. Zamanlama ve mesafe mükemmel olmalıdır. Ustalık gerektiren bir tekniktir. Çok sık uygulandığı görülmez.
Çapraz Yukarı Dirsek Vuruşu ( Sok Chieng/ศอเฉียง)
En yakın mesafede kullanılan en etkili dirsek tekniklerinden birisidir. Özellikle clinchde çok kullanılır. Rakibin gardında bir boşluk yakalandığında dirsek hızlı ve keskin bir biçimde, güç almak için dirseği geri çekmeye gerek kalmaksızın çapraz yukarı yönde vurulur. Hasar oranı yüksektir. Kısa bir vuruştur. Kısa mesafede daha çok güç sağlamak için kalça ve ayak dönüşü ile birlikte omuz içe doğru bükülmelidir.
Parçalayan Dirsek Vuruşu (Sok Tong)
Aparkat dirsek vuruşunun tam tersidir. Çok fazla kullanılmayan bir tekniktir.Hedef yüz, köprücük kemikleri ve bacaklar olabilir. Doğası gereği muay boran tekniğidir, Tayland’da büyük stadyumlardaki maçlarda ıskalandığında açık verme riskinden dolayı pek kullanılmaz. Zıplayarak yapıldığında Kradot Sok/กระโดดศอก yani zıplayarak dirsek vuruşu olarak geçen vuruştur.
El başın arkasında getirilirken dirsek havaya kaldırılır ve yukarıdan aşağıya rakibe vurulur. Bu esnade vücut ağırlığı arkadan öne kaydırılır. Diğer el yüzü ve çeneyi korumalı ve hemen dövüş pozisyonuna dönülmelidir.
Çift Dirsek Vuruşu ( Sok Khu/ศอกกลับคู่)
Çoğunlukla Muay Boran gösterilerinde kullanılan bir tekniktir. Dirsekler başın üzerine yükseltilerek yukarıdan aşağıya aynı anda vurularak yapılan vuruştur. Sıçrayarak yada dövüş duruşunda iken yapılabilir. İyi bir savunma ve saldırı hareketidir. Hedef rakibin yüzüdür. Vuruş öncesinde gövde geriye esnetilerek daha güçlü vuruşlar yapılabilir.
İlgili