More

    Dairesel Tekme Analiz ve İpuçları

    Dairesel Tekme, Muay Thai cephaneliğindeki en ikonik ve yıkıcı tekniklerden biridir. Koordinasyon, denge ve bir dereceye kadar esneklik gerektiren karmaşık ve çok fazlı bir harekettir.

    Acemi ve tecrübeli dövüşçüler arasındaki farkı en çarpıcı biçimde bu tekniği uygularken görebilirsiniz. İlk öğretilen tekniklerden biri olmasına rağmen genellikle en son ustalaşılan noktalardan biridir.

    Daha iyi bir tekniğe sahip olmak daha sert ve daha hızlı vuruşlar yapabilmenin yanı sıra daha iyi savunma ve karşı atak yapabilmek demektir.

    Önce Muay Thai dairesel tekmesinin temellerinden bahsedelim. Doğru duruş ve denge, esneklik, zamanlama, adımlama ve en önemlisi teknik temel dikkat edilmesi gereken konulardır.

    Sakmongkol Sithchuchok, Buakaw Banchamek,  Mathee Jadeepitak, Kaensak Sor Ploenchit,
    Singdam O Aukritt, Yodsanklai Fairtex, Nong-O Gaiyanghadao, Sam-A Gaiyanghadao, Apidej Sit-Hirun  gelmiş geçmiş en sert tekmelere sahip Taylandlılardır.

    Apidej Sit Hirun

    Yeni başlayan sporcular kasları tekniğe alışmadığı için çok gergin olurlar.Kaslarını fazla sıkarlar. Bu yüzden güç vücuttan aktarılamaz ve etkisini kaybeder. Daha sert vuruşlar için kaslar esnek,gevşek olmalıdır. Dairesel tekme aslında bir kamçı hareketidir. Esnek olmazsa sopa ile vurmaya benzer ve gücünü kaybeder. Aşırı gerginlik tekniği bozacağı gibi daha fazla enerji harcamanıza sebep olacaktır. Vücut vuruş anı yani temas anına kadar esnek kalmalı ve maksimum ivme sağlanmalıdır.

    Saenchai

    Aşırı gergin kaslar teknik uygulanmadan önce rakibin tekniği farketmesine sebep olacaktır.

    Hız bir diğer önemli etkendir. Daha güçlü vuruşlar için bu etkiyi Newtonun ikinci yasası ile birleştirirsek daha iyi anlayabiliriz.
    F= m x a yani Kuvvet= kütle x ivme . Teknik uygularken kütlemizi arttırma şansımız olmadığından kuvveti arttırmak için daha hızlı hareket etmeliyiz.

    Hızı arttırmak için kasların patlayıcı kuvveti, duruş ve hareket sıralaması yani teknik uygulanırken vücudun hareketinin hızını etkileyecektir. Burada merkez bölge kasları (serape), kalça, quadriceps ve kalf kasları büyük önem taşır.

     Daha hızlı hareket için yatay düzlemde gücümüzü ileten bu kasların maksimum uzunlukta esnemesi ve bunun için de gergin olmaması gerekir. Kaslardaki yanlış zamanda kasılma ve/veya aşırı kasılma güç kaybına neden olacaktır. Bu yüzden daha rahat ve gevşek kaslar , doğru reaksiyon zamanı ve doğru teknik ile daha güçlü vuruşlar yapabileceksiniz. Bruce Lee’nin dediği gibi, ,

    “Kaslar ne kadar gevşerse, vücuttan daha fazla enerji akabilir. Yumruk atmak veya birini devirmek için kas gerginliği ya da kaba kuvvet kullanmaya kalkışmak yalnızca ters etkiye yol açacaktır.”

    Melor Melchor – Sport Science

    Dairesel tekme tek ayak üzerinde gerçekleştirildiğinden destek bacak kaslarının kuvveti ve doğal bir omurga duruşu oldukça önemlidir. Çünkü vuruş vücut öne yada geriye eğilmeden dik bir biçimde iken gerçekleştirilir. Doğru duruş için vuruş anında yerdeki ayağınızın topuğunu yerden kesmeli, destek bacağınızı düz tutmalı, doğal bir omurga duruşu ve kararlı,dengeli bir merkez bölgeye sahip olmalısınız.

    Kinetik zincir, gücün aktarımı.

     

    Özellikle yeni başlayanların yaptıkları en büyük hatalardan biri esnekliklerindeki açığı kapatmak için tekme atarken geriye doğru yatmalarıdır. Bu hata ağırlık merkezini değiştirdiğinden tekmenin gücünü önemli ölçüde azaltır.

    Yapılan bir diğer hata ise yumruk yeme korkusu ile başı sağa sola kaydırmak ve duruşu bozmaktır. Bunun yerine duruşunuzu bozmadan tekme atabilmek ve ağırlığınızı doğru bir şekilde aktarabilmek, bir momentum oluşturabilmek için dışa doğru (45 derece) bir adım atın ve vuruş esnasında dik bir şekilde duruşunuzu koruyun.

    Tekmenin odağında dönüş açısı vardır. Yeni başlayanların yaptığı bir hata da ayakları hedefe temas edince hemen geri çekmeye çalışmalarıdır. Vuruş için dönüşünüzü arttırmalısınız. Ne kadar büyük bir açıyla dönerseniz o kadar sert vurursunuz. Gölge boksu yaparken veya diğer çalışmalarınızda tekme atarken bacağınızı durdurmak yerine salınmasına izin verin ve tekme ile birlikte dönün. En az 1,5 tur dönüş için yeterli momentuma sahip olmalısınız.

    Sport Science’da yapılan bir çalışmada Brandon Vera’nın daha içeriden dar açıyla atılan karate tekmesinin %27 daha hızlı ama aynı oranda Muay Thai dairesel tekmesine göre daha güçsüz olduğu belirlenmiştir.

    Daha iyi bir dairesel tekme için ipuçlarını kısaca özetleyecek olursak.

    1-Destek ayağınızın topuğunu yerden kaldırın ve başparmağınızın alt eklemi üzerinde ağırlığınızı yoğunlaştırın ve destek ayağınızı tekme yönünde çevirin.

    2-Destek bacağınızı dik ve düz tutun.

    3-Kendinizi destek ayağınızıla ileriye iterken kalçanızıda ve omzunuzuda tekme yönünde çevirin.Omzunuz çenenize değene kadar çevirmelisiniz. (kinetik zincir)

    4-Çenenizi asla açmayın.

    5-Tekme attığınız bacağınızı kırmayın ve doğru açıyla tekme yönünde tam yatay olmayan bir pozisyona döndürün.muaythai

    6-Tekme attığınız tarafınızdaki kolunuzu denge için geriye savururken, diğer elinizi yukarıda tutun ve çenenizi koruyun.

    7-Vuruş sonrası gardınıza geri dönün duruşunuzu bozmayın.

    8-Vuruştan sonra ya savunma yada tekrar saldırı uygulayın. Asla sabit durmayın.

    muaythai

    9-Önemli bi diğer konu nefestir. Vuruş sırasında nefesinizi bırakın. Birçok dövüşçünün vuruş sırasında “oo”, “eşş”vb. sesler çıkardığını duymuşsunuzdur. Vuruş sırasında nefes verirken merkez bölgeniz gerilir ve vuruş için uygun hale gelir. Aynı zamanda ciğerinizdeki havayı dışarı vererek daha derin soluk almanıza ve nabzınızı düşürmenize yardımcı olur.

     

    Onur Alp
    Onur Alphttp://www.muaythai.com.tr
    Muay Thai ile ilgili Türkçe kaynak eksikliği nedeniyle ve bilgi paylaştıkça büyür, değer kazanır felsefesinden çıkarak, öğrendiğim, gördüğüm, duyduğum şeyleri sizlerle paylaşmak sadece bir kişiye bile olsa faydalı olmak için açtığım web siteme hoşgeldiniz.

    Related articles

    Araç çubuğuna atla